We hebben met elkaar afgesproken in het Launchcafe in Groningen, een broedplaats van innovatief ondernemerschap, en als ik daar aankom is deze zeer drukke man nog in overleg met zijn huidige afspraak. Typisch op zijn eigen toegankelijke en zeer vriendelijke manier. Zij, een jonge ondernemer, voelt zich zeer op haar gemak, terwijl Jan Jacob uiterst relaxed met haar nog wat zaken doorneemt. Als ik laat weten dat ik er ben, word ik meteen uitgenodigd om aan te schuiven. Zij is bezig met het starten van een onderwijsbegeleidingsplan om te voorkomen dat studenten verkeerde studiekeuzes maken of stoppen en Jan Jacob helpt haar met onder andere financiële adviezen. Na nog even gezellig gekletst te hebben gaan we over op de orde van de dag, een interview met de Groningen Giants. Want Jan Jacob heeft de sponsoring van zijn bedrijf WizzBizz aan de Groningen Giants met een jaar verlengd!

Jan Jacob Hilberdink is een geboren en getogen Groninger. Hij heeft nog 2 broers. Als Giant ben je veruit het meest bekend met zijn broer Wim, die de afgelopen jaren verbonden is geweest aan de Giants met zijn PCRR Hilberdink. Zij zijn beiden altijd de ondernemers van het gezin geweest.

Zijn bedrijf, Wizzbizz, was oorspronkelijk een automatiseringsbedrijf waar in de hoogtijdagen zo’n 10 personen werkten. Nadat de internetbubbel barstte in het voorjaar van 2000 heeft ie er voor gekozen om Wizzbizz alleen te gaan voortzetten. Het was een hele make-over want het ging van een IT-bedrijf over naar consultancy op het vlak van internationalisering, business development en innovatie. Jan Jacob ‘verhuurt’ zichzelf als (project)manager, consultant en nog veel andere hulpvolle rollen. Zijn eerste grote opdrachtgever was Business Development Friesland. Innovatie heeft bijna altijd een duwtje in de goede richting nodig. Internationalisering is hierbij een belangrijk proces. Dit leidde tot de begeleiding van verscheidene startups in de regio van Leeuwarden bij Inqubator Leeuwarden. Na de Friese hoofdstad in goede banen te hebben geleid, stond zijn vizier alweer op de volgende regio: Drenthe.

“Drenthe was toen op alle kaarten een soort van witte vlek. In Groningen en zelfs Friesland kon je overal wel kleurtjes zien die symbool staan voor innovatie of andere vormen van ontwikkeling, maar in Drenthe gebeurde bijna niets”. Dus besloot Jan Jacob het heft in eigen handen te nemen als innovatie adviseur voor Kennispoort Drenthe. Deze kennispoort werkt nauw samen met allerlei instellingen die bij iedereen wel een belletje doet rinkelen. Verschillende gemeentes, de Rabobank, MKB Nederland Noord, maar ook onderwijsinstellingen zoals NHL Stenden en het Alfa College en Drenthe College werken intensief samen met de Kennispoort. Hij richt zich zelf vooral op de commercieel economische kant van de innovaties en internationalisering, waaronder het organiseren van handelsmissies, vooral in Europees verband, die het ondernemerschap bevorderen.

En als voorbeeld de jonge studentondernemer die voor mij aan een afspraak had met Jan Jacob, begeleidt hij studentondernemerschap in de drie noordelijke provincies. Als consultant of bemiddelaar tussen het onderwijs en prille maar oprechte innovaties.

De volgende stap die hij wilt zetten als vakman is het afronden van zijn dissertatie aan de University of Salford, UK. Volgens eigen zeggen is dit echt topprioriteit nummer 1. “De titel Master of Science is wel een mooie titel om mee verder te mogen werken aan je carrière.” Als hij de thesis heeft gehaald is hij Master of International Project Management hiermee kunnen hopelijk weer nieuwe projecten aangetrokken worden. Het onderwerp van de thesis is zowel actueel als uiterst interessant: ‘In welke mate kunnen business support organisaties bijdragen aan de integratie van migranten door het bevorderen van zelfstandig ondernemerschap.’ Business Innovation Centres binnen verschillende EU grenslanden zoals Turkije, Griekenland, Macedonië, Italië en Spanje kunnen wellicht hulp bieden bij de migratieproblematiek. Jan Jacob: “Het lijkt mij geweldig ter plaatse een dergelijke supportorganisatie te gaan opzetten“ .

Het project waar hij zelf het meest trots op is, is de Kanselarij in Leeuwarden. Dit is gevestigd in het voormalige Fries Museum, een pand dat is gebouwd in 1571 met inmiddels een zwaar beschermde monumentenstatus. Jan Jacob vervolgt: “Als kwartiermaker had ik de zware taak om dit oude pand te verbouwen tot een plek waar tussen de 300 en 400 studenten een plek konden hebben voor alle hun ondernemende activiteiten. Door nauwe samenwerking met zowel de Provincie als met de Gemeente Leeuwarden is het uiteindelijk tot een groot succes geworden. Omdat het een beschermde status had, mocht je er bij wijze van spreke nog geen spijker in de muur slaan. Dan kun wel een voorstelling maken hoe zo’n hele verbouwing gerealiseerd moet worden. Het draait nu zo’n twee jaar en het is nu dé open community in Friesland waar het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid elkaar ontmoeten. Het zit er altijd stampvol met ondernemende studenten. Omdat zowel het MBO als het HBO er gevestigd is fungeert het ook als een verbinding tussen beide opleidingsniveau’s, wat de kwaliteit ten goede komt”.

Jan Jacob komt al een tijdje met regelmaat op bezoek bij de Giants. Grote kans dat je hem bent tegengekomen tijdens bijvoorbeeld de Visserbowl, aangetrokken door de gezelligheid van de club. De allereerste keer was hij met zijn broer Wim mee. Samen kijken naar zijn neefjes Willem en later Bas. Twee jongens die vanuit de jeugd de Giants zijn binnengestroomd. Het doet hem dan ook goed om te zien dat de jeugd weer groeit ondanks dat de jongens uit de 1ste generatie jeugd alweer aan het stoppen zijn. Ook het feit dat beide zoons betrokken zijn bij de Giants doet hem veel plezier. Je ziet dat dit soort spelers een hele tijd bij de kern van een club blijven. “Maar het mooiste aan de Groningen Giants is de waanzinnige mix van mensen! Jong, oud, groot, klein, dik, dun, American Football heeft voor iedereen wat te bieden. Ook voor de mensen die bij andere sporten zouden afvallen. Ondanks de verschillen in typen mensen, leeftijden en culturen heerst er altijd zo’n fantastische sfeer.” En daar heeft Jacob 100% gelijk in, dit is de absolute kracht van onze mooie club.

Op de vraag om af te sluiten met een wijze les hoef ik niet lang te wachten op een kordaat antwoord. “Wees ondernemend in je leven. Daarmee bedoel ik niet dat je per se een ondernemer moet worden, maar vooral dat je bezig moet blijven met een ondernemende instelling. Wees niet bang om een keer op je bek te gaan, want hier leer je het meeste van. In Nederland heerst nog de tegenovergestelde mindset dat je geen fouten mag maken, maar dan kun je dus niet leren van fouten!”

Dat Jacob een man met een visie is, is mij in ieder geval duidelijk. Wij zijn als club dit jaar wederom zeer dankbaar voor de bijdrage van Wizzbizz aan de club. Wees altijd welkom en we kijken uit naar de volgende keer. Let’s go Giants!