In de afgelopen twee wedstrijden hebben de Giants geen punten toegelaten en mede daardoor is het team zo dominant in de competitie. Nu bij de offense een aantal vaste krachten uitvielen was het extra belangrijk dat het hoofd koel werd gehouden en het eigen spel werd gespeeld tegen de Enschede Broncos. In een heerlijke lentezon met bijpassend briesje mocht de formatie uit Groningen zijn eerste thuiswedstrijd starten. Met op bezoek dus de Enschede Broncos die op jacht waren naar hun eerste overwinning.

Vanaf de start van de wedstrijd was het aan de Giants om torenhoge verwachtingen waar te maken en het was zichtbaar aan de groep dat er hard geknokt ging worden om dat te doen. De eerste drive bestond enkel uit runs, mede door de afwezigheid van Quarterback (QB) Bas Hilberdink. Maar bij American Football is er altijd iemand in de coulissen die zit te wachten op zijn kans, ‘next man up’ wordt dat genoemd. Dit was de kans voor back-up QB #24 Boudewijn Leereveld om te laten zien wat hij kon. Naast veel yards en een aantal first downs moest de bal toch overgedragen worden aan de tegenstander zonder punten op het bord. De verdediging van de Giants had slechts vier plays nodig om hun identiteit te laten zien. De runs kwamen niet verder dan de line of scrimmage en bij de tweede pass onderschepte Strong Safety (SS) #32 Jack de Groot de bal en kon hem nog twaalf yards terugrennen om de Giants met een geweldige veldpositie iets meer dan twintig yards van de endzone klaar te zetten voor een touchdown. Hierna was Full Back (FB) #47 Alexander Kah het werkpaard dat achttien van de drieëntwintig yards wist te overwinnen op de Broncos verdediging.

Het duurde echter tot het tweede kwart dat deze veldpositie ook daadwerkelijk omgezet kon worden in een score. Met tussendoor nog wat geklungel bij een measurement (het door de scheidsrechters nagaan of de tien yards zijn overbrugd) die in het voordeel van de Giants werd beslecht. Uiteindelijk kon FB #33 Joey Tuasela zijn eerste touchdown van het seizoen vieren toen hij van twee yards afstand de bal overhandigd kreeg van de QB. De aansluitende extra point was tussen de palen en de Giants stonden voor met 00 – 07. De Broncos begonnen na deze drive van de Giants meer te passen, met slechts gematigt succes. Een aantal snelle wisselingen van balbezit werd verbroken toen de Broncos op een pass de first down konden halen. De daarop volgende bal belande, door goede verdediging, bijna in de handen van Cornerback (CB) #21 Andrés Talavan. Het momentum leek meteen weer weg te zijn en de bal werd twee plays later middels een punt weer overgedragen aan de Giants. Wat daarop volgde leek een doodnormale, doch ietwat frustrerende, three-and-out te zijn van de Groningen Giants. Bij de punt echter wist Kicker (K) #13 Frank Gerlach ontzettend veel lucht onder de bal te krijgen. De returner van de Broncos wachtte daarop erg lang met het aangeven van een Fair Catch en kon vervolgens de bal niet goed vangen. Hij stuiterde daarop in de endzone en na veel paniek kon hij daar worden gepakt door Wide receiver (WR) #84 Rune Heyden, voor wat eigenlijk een touchdown had moeten zijn. Er zat echter een addertje onder het gras. Gedurende de play had één van de referees op zijn fluit geblazen, hoewel de situatie daar niet om vroeg (en ook de play zelf niet leek te beïnvloeden). Daarop werd, zoals daarvoor in de regels is vastgelegd, de play opnieuw gespeeld, wat betekende dat de touchdown op naam van de Giants werd afgekeurd. Duidelijk opgepompt door deze bizarre situatie ging de Giants verdediging vol in de aanval tegen de Broncos. Hetgeen dat na drie plays (en twee penalties) resulteerde in netto min-twaalf yards en een safety, door een tackle van outside Line Backer (LB) #25 Bart van Bezouw. Deze extra twee punten kwamen bij de al verzamelde zeven en zo kon de rust in worden gegaan met een magere voorsprong voor de Giants van 00 – 09.

De Broncos kwamen sterker uit de rust dan de Giants. Op de eerste drive na de rust wisten ze positieve yards te boeken en de passes kwamen consequenter aan bij de receivers. Toch strandde de Broncos aanval, ondanks deze goede start van de tweede helft. De frustratie werd tijdens de punt die daarop volgde voor één van de spelers te veel, als gevolg van zijn uitbarsting werd hij ook van het veld verwijderd. Zowel de aanval van Giants als die van de Broncos waren de drive daarna na drie plays alweer genoodzaakt om de bal af te geven aan de tegenstander middels een punt. De langste play van de wedstrijd kwam in de drive vlak voor het einde van het derde kwart. WR #1 Emil ter Veld ving een pass van 38 yards waar hij door een aantal verdedigers er van moest worden weerhouden om in de endzone te kunnen komen. De laatste twee yard konden daarna makkelijk worden overbrugt door de andere back-up QB die deze wedstrijd actief was, namelijk #27 Kirth Ramoutar. Weer kon de extra punt worden benuttigd en met een 00 – 16 voorsprong luidden de scheidsrechters het laatste kwart van de wedstrijd in.

De hoogste prioriteit verschoof, mede door de score, naar het opmaken van tijd voor de Giants en het zo snel mogelijk veld oversteken voor de Broncos. In het vierde kwart bleken de Giants succesvoller in hun doelstelling dan de Broncos. Door de druk van de defense en goede mandekking konden de QB en receivers van de Enschedese ploeg niet meer met elkaar in contact komen. De Giants wisten met een lange drive van elf plays een groot deel van de klok daarop weg te nemen. Bij American Football is het nooit voorbij tot het allerlaatste fluitsignaal en ook de Broncos wisten dit. Ze begonnen meer risicos te nemen waarop Free Safety (FS) #31 Georg Kramer ze afstrafte met een interception. Met de bal in bezit konden de Giants met een gerust hart de tijd uit laten lopen en hun derde win in de competitie bijschrijven.

Met deze derde overwinning, en de eerste thuisoverwinning, verstevigen de Giants hun grip op de eerste divisie. De volgende wedstrijd spelen de Giants opnieuw thuis op 5 april tegen de Eindhoven Raptors. We verwachten dan ook opnieuw veel enthousiaste fans langs de lijn! Kijk hier voor het schema en de huidige stand.