Een lang seizoen in de eerste divisie had de Groningen Giants en de 010 Trojans in de play offs gebracht. De Rotterdamse formatie had sinds het herintreden in de derde divisie in 2012 geen wedstrijd meer verloren en was als favoriet met homefield advantage de wedstrijd gestart. De dag verliep liep tegen de meeste verwachtingen in en een zinderende wedstrijd is wat volgde.

010 kwam knallend uit de startblokken met een verre kick off return. Met nog 40 yards te gaan mocht de Rotterdamse aanval de wedstrijd openen. De Giants Defense deed waar het bekend om stond en kon een fumble forceren van de punter. Hoewel de Trojans wel konden recoveren, hadden ze geen first down gehaald en mochten de Groningers nu in de aanval. Het beloofde onmiddellijk een lange dag te worden voor Quarterback #21 Bas Hilberdink. De druk van de Trojans verdediging liep alleen maar op en resulteerde in meerdere sacks. De punt die de Giants vervolgens waren gedwongen te schoppen werd geraakt door een speler van de 010 waardoor #84 Chris Constapel de bal kon recoveren. Hierdoor konden de Giants het kwart afsluiten met de bal in bezit.

De druk van de Trojanen bleef hoog, en ook in het tweede kwart ging de Groningse QB vaak naar de grond voor hij de bal kwijt kon. Het momentum verschoof naar de thuisspelende ploeg en een outside run kon uitbreken voor een tachtig yard touchdown om diep in het tweede kwart eindelijk de score te openen. Ook de aansluitende PAT werd gemaakt en de Giants keken hierdoor tegen een 00 – 07 achterstand aan. Toen ook nog Runningback #33 Joey Tuasela controle over de bal verloor konden de verdedigers uit Rotterdam de bal terugpakken voor hun aanval. Rond de dertig yardline groef de Groningse verdediging zich in. Door goede pass-coverage en harde run-stopping was de nummer één van Poule A genoodzaakt om met drie punten genoegen te nemen via een perfect gekickte fieldgoal. Vlak voor de rust kreeg de Giants aanval nog een kans om iets te doen aan de 00 – 10 achterstand. Het verliep echter niet volgens plan en op de fourth down verloor punter #13 Frank Gerlach controle over de bal en werd hij getackled op de één yard line. Nogmaals hield de Groninger verdediging stand en door een sack van Linebacker #88 Ilias Guftemetros wilde Rotterdam de voorsprong uitbouwen door nogmaals een fieldgoal te schoppen. Dit keer vloog de bal echter naast de palen en met de stand van 00 – 10 liep Groningen de eerste helft uit.

De tweede helft begon met een three and out van de Groningse formatie. De punt die volgde werd weer onhandig geraakt door de Rotterdammers voordat #24 Boudewijn Leereveld op de bal kon vallen voor een vernieuwde first down. De drive die volgde kon niet veel yards pakken maar de Giants stonden dicht genoeg bij om een Fieldgoal te proberen. Een snap die bij Kicker #31 Georg Kramer belande kon op #25 Bart van Bezouw worden gegooid, die als een Trojaans paard achter de linies was gekomen. Met een open veld voor zich, bereikte hij de endzone voor de eerste Giants Touchdown. De Giants hadden de aansluiting met Rotterdam door ook nog een aansluitende PAT te scoren. De hoop en het geloof groeide onder de Groninger gelederen en had ook zijn invloed op de Rotterdammers. Weer kon het linebacker corps van de Giants de druk opschroeven en de runs hadden niet zoveel succes als in de eerste helft. Het derde kwart kon worden afgesloten met een first down van wide receiver #1 Emil ter Veld.

Met nog een kwart te spelen lag de wedstrijd open voor beide partijen. De Trojans leken de eersten te zijn die hier van gingen profiteerden. Met nogmaals een sack op de Giants QB moest de Giants aanval weer veel yards overbruggen. Dit deden ze gedeeltelijk met een pass van vijftien yards op WR #31 Georg Kramer. Bij de daarop volgende pass maakte de Rotterdamse verdediging pass interference waardoor de bal op de één yard line werd gelegd. Een QB-Sneak later van #1 Emil ter Veld betekende de eerste voorsprong van de Groningen Giants van de wedstrijd. Ook de aansluitende fieldgoal werd door kicker #31 Georg Kramer gemaakt voor een extra punt. De 14 – 10 stond verre van vast. Voor een laatste keer in de aanval met minder dan vijf minuten te gaan zette Rotterdam alles op alles om de endzone te behalen. Met een diepe bal op een wide receiver leek het bijna mis te gaan, op de vijf yard line konden #42 John Kamminga en #32 Jack de Groot herstellen en de receiver naar de grond werken. De zenuwen leken beide teams parten te spelen met een false start gevolgd door een offside. Per saldo leverde het geen van beide teams yards op maar omdat we inmiddels in de laatste twee minuten zaten kostte het Rotterdam wel een down. Toen daarna ook Defensive Tackle #70 Mathijs Hünneman en Defensive End #71 Mike Kolman samen de QB van Rotterdam tackelden, hadden  de Rotterdammers nog één kans. Een diepe pass op een receiver die vrij leek te lopen. Echter, Free Safety #32 Jack de Groot sneed de route van de receiver af en kwam eerder bij de bal dan de Rotterdamse speler. Dankzij deze interception kon de Giants aanval er voor kiezen om het einde van de wedstrijd te forceren met een zogenaamde Victory Formation voor de eindstand van 14 – 10.

De Groningen Giants staan voor het tweede jaar achter elkaar in de finale van de eerste divisie van de AFBN. In deze finale zullen zij het op moeten nemen tegen de Lelystad Commanders, die in de andere play-off wedstrijd Lightning Leiden versloeg met 06-14.

Wil je op zaterdag 5 juli mee om de finale mee te maken? Neem dan contact op met de Groningen Giants en reserveer je plaats nu (Leden en Donateurs hebben voorrang bij het verdelen van de plekken)! Blik terug op het seizoen van het Senior Tackle team op de teampagina en maak je klaar voor een zinderende finale in Arnhem tijdens het AFBN Finale Weekend!