Na gedwongen acht weken geen wedstrijd te hebben kunnen spelen mocht het Groningen Giants Senior Tackle Team dan eindelijk zich weer in het harnas hijsen. Het had zo’n mooie dag moeten worden, alle ingrediënten waren aanwezig. Een overwinning zou een plaats in de play-offs bijna garanderen, het weer werkte ook in het hoge noorden mee, de tegenstander was een directe concurrent voor de eerste plaats in de competitie en een kleine vijftig supporters waren aangetreden om de eerste thuiswedstrijd van het seizoen bij te wonen. Dat het lastig zou worden, zonder wedstrijdritme en met weinig opgedane ervaring voor rookies, stond buiten kijf, maar er was goede moed dat een overwinning hier haalbaar was.

Het eerste kwart leek deze moed al meteen een aardige deuk op te lopen. Leiden kwam knallend uit de startblokken en veroverde grote stukken veld via de running game. Eén van de eerste runs van de Leidense runninback met nummer 22 ging voor een goede 50 yards richting de endzone. Gelukkig kon de vrijgekomen renner neergehaald worden voor er punten konden worden bijgeschreven. Leiden probeerde met een fieldgoal van ongeveer dertig yards de score te openen maar de bal ketste via de paal af. De Groningse aanval mocht daarop het veld betreden maar kon zowel over de grond als door de lucht geen terrein veroveren. Na deze korte campagne was het aan de verdediging van de Giants om de Leidenaren af te houden. Dit lukte succesvol, maar ook op het tweede balbezit kon er geen first down gehaald worden door de Groningen Giants onder leiding van Quarterback (QB) #7 Emil ter Veld. De daaropvolgende aanval van Lightning deed de teamnaam eer aan. Op een flitsende catch en daaropvolgende run kon de bezoekende ploeg opstomen tot de Groninger 5 yard lijn, daarna was het slechts een kwestie van tijd tot de effectieve runninggame de endzone bereikte in handen van runningback nummer 22. De aansluitende PAT werd niet gemaakt.

Met een stand van 06 – 00 in het voordeel van de tegenstander begon de aanval van de Giants ook meer op gang te komen. De eerste catch van de wedstrijd viel op Wide Receiver (WR) #12 Bram Korte, die hiermee de drive verlengde. De positief ingeslagen weg kon niet worden voortgezet en met een punt namen de Giants weer afscheid van het balbezit. Op de daaropvolgende drive van Leiden Lightning werd weer sterk geleund op de ground game. Iets wat hen uiteindelijk duur kwam te staan toen Runningback #25 Tany Ortega uit het veld werd gezet, ‘leading with the crown of the helmet’ was de call van de white cap. Even leek het alsof Leiden hierdoor zodanig van z’n stuk werd gebracht dat de Giant gelijk konden komen. Een interception op een pass van QB Emil ter Veld schoof het momentum tijdelijk weer terug naar Leiden, die ondanks het gemis van #25, verder vochten richting de endzone. Echter was het dit keer aan Strong Safety #27 Kirth ‘Trini’ Ramoutar om de bal te onderscheppen van de Leidense QB. Toen vlak voor de helft ook nog een punt van de Giants via de rug van een Leiden speler in de handen van Left Tackle #69 Jurjen van der Schans belande was het helemaal omgeslagen. Hoewel het team achter stond konden de Giants vol goede moet de rust in.

Het momentum dat was opgebouwd hield niet lang stand. Na de rust was het lastig voor de Giants om terrein te veroveren. Er werd wel hard gewerkt, zowel door de runningbacks als de wide receivers, maar door penalties werd deze energieke start niet beloond. Een touchdown van QB #7 Emil ter Veld op WR #88 Ilias Guftemetros werd teruggefloten door een holding penalty, een catch van Tight End (TE) #13 Frank Gerlach die tot de twee yard lijn leek te komen werd met dezelfde reden nietig verklaard, ook nog een catch van TE #47 Alexander Kah werd teruggefloten door een verkeerde formatie. Om hier nog aan toe te voegen wist de Leidense verdediging met steeds meer druk op de QB Sacks, gestopte runs en incomplete passes te creëren. Ondertussen kon Leiden het veld oversteken en dicht genoeg in de buurt van de palen te komen om hem er tussendoor te knallen. De drie extra punten die dit opleverde maakte het voor de start van het vierde kwart erg lastig voor de Giants om nog weer terug te komen. Er moest immers twee keer gescoord worden uit balbezit.

Terwijl de klok sneller wegliep dan de Giants zouden willen hield Lightning stug de leiding door de bal in de maag van hun runningbacks te splitsen. Hoewel de aanval van de Giants beter liep in de tweede helft kon de beloning van punten niet worden gerealiseerd. De Leidenaren bleken beter bestand tegen de hitte en de druk en konden met minder dan negentig seconden op de klok er voor kiezen om de wedstrijd uit te kneelen.

Alle zeilen zullen moeten worden bijgezet om aanstaande zondag tegen de Spijkenisse Scouts een overwinning te behalen. Een overwinning betekend dat de Giants het lot in eigen hand houden met betrekking tot de Play-Offs, verlies tegen Spijkenisse maakt een plek in de Play-offs praktisch onhaalbaar. Kom dus ook zondag 25 mei de Groningen Giants weer aanmoedigen op de Esserberg en schreeuw ze naar de overwinning!

Voor de huidige stand, uitslagen en het schema voor de komende tijd, zie ook de pagina van het Senior Tackle Team