De Groningers moesten vroeg op om de wedstrijd tegen Den Haag te spelen. De wedstrijd was verplaatst naar het veld in Leiden en mede daardoor was de kick-off al om 1130u. Voor de Den Haag Raiders ’99 had dit de laatste thuiswedstrijd moeten zijn, maar dat viel nu in het water. De Raiders staan momenteel tweede in de andere poule van de eerste divisie en het was vooraf dan ook al duidelijk dat deze wedstrijd geen makkelijke zou worden voor de Giants. Aan het weer zou het in ieder geval niet liggen, een zonovergoten dag op het complex van Lightning Leiden.

Na de cointoss mochten de Den Haag Raiders ’99 starten met de bal op offense. Na elf yards kwam de eerste drive echter al tot stilstand en moesten ze afstand doen van de bal. De eerste drive van de Giants ging echter niet beter, na drie plays ging het bezit terug naar de Hagenezen. Welke vier plays later weer naar de Groningers ging. Dit keer konden de Giants wel een lange drive opzetten. Mede dankzij lange ballen van Quarterback (QB) #1 Bas Hilberdink op Wide receivers (WR) #7 Emil ter Veld (23 en 17 yards) en #84 Rune Heyden (16 yards). De tweede bal op WR #7 Emil leek eerst een touchdown te zijn, maar de scheidrechters oordeelden dat hij minder dan een yard te kort kwam.

Aan het begin van het tweede kwart kon deze veldpositie helaas niet worden omgezet in punten. De eerste play van dit nieuwe kwart verloor WR #7 Emil controle over de bal en een speler van Den Haag kon er als eerste op vallen. De Haagse aanval mocht de bal, met een lange weg te gaan, overnemen. Na een enkele first down bleek het hele veld toch teveel gevraagd. De Groningse aanval kreeg de bal terug op een punt waarbij returner #84 Rune op knappe wijze veel defenders kon ontspringen. 26 yards later werd hij pas naar de grond gewerkt. Deze goede veldpositie werd, mede door een fumble van runningback (RB) #28 Rick Nelis, niet omgezet in punten. De bal werd overigens wel veilig gesteld door halfback (HB) #55 Alexander Kah. Vlak na een punt sloeg het noodlot toe voor de Giants verdediging en Linebacker (LB) #25 Bart van Bezouw. Op een goede play van Defensive lineman (DL) #77 Carlson Charles op de quarterback van Den Haag, die een hierbij een fumble forceerde, kwam Bart klem te zitten. De bal werd door LB #39 Nathan Binnenmars nog binnen gehaald, maar het kwaad was al geschied. Bart, die geldt als één van de belangrijkste spelers van de Giants, had hierbij zijn been gebroken. Het spel kwam hierdoor langere tijd stil te liggen. De Giants wisten het beste om te gaan met deze rust en konden de tegenslag ombuigen in een brandende motivatie. Slechts twee plays nadat Bart het veld was afgereden kon QB #1 Bas WR #26 Kirth ‘Trini’ Ramoutar vinden voor 35 yards en een touchdown. De aansluitende PAT door Kicker #31 Georg Kramer was binnen de palen voor één extra punt. De grote vraag was natuurlijk hoe de Giants defense verder zou spelen zonder playcaller Bart. Den Haag vond wat meer ruimte voor de runs en passes, maar de defense kon stand houden. Een diepe pass kond worden voorkomen door tussenkomst van Cornerback (CB) #42 John Kamminga, die de bal naar de grond sloeg. Giants RB #28 Rick kon op de volgende drive een gat vinden in de verdediging voor een run van 13 yards. De play erna werd echter onderschept door een Raiders linebacker. Weer stond de Giants defense voor de zware taak Den Haag af te stoppen. Het einde van de eerste helft kwam voor de Raiders abrupt ten einde door een sack van DL #77 Carlson.

De nieuwe helft werd ingezet met een 07 – 00 voorsprong van de Giants en ze mochten de bal ontvangen op de kick-off. Returner #84 Rune wist ook dit keer weer veel terrein te winnen en werd pas na 30 yards naar de grond gewerkt. Na drie downs werd de bal weggepunt en mochten de Hagenezen weer aantreden. Ook zij konden deze eerste drive van de tweede helft geen tractie krijgen. De Raiders ‘99 defense speelde als één blok en lieten maar weinig yards toe. Ondanks een lange run van QB #1 Bas wist de Haagse verdediging de Giants verder af te stoppen. Het einde van het derde kwart was in handen van de Raiders. Door een goede balans tussen passing en running plays werden grote stukken veld overwonnen.

Het vierde kwart zag er dan ook rooskleurig uit voor de ‘thuisspelende’ ploeg. Na een goede run bleef echter het vervolg uit en drie passes werden achter elkaar goed verdedigd door Free Safety (FS) #32 Jack de Groot, DL #74 Marco Visser en CB #42 John. Hierdoor kon de Groninger offense weer aantreden. Een slechte snap zorgde hier er echter voor dat de Raiders de bal konden veroveren. Den Haag maakte gretig gebruik van de goede veldpositie die hun verdediging had afgeleverd. Het koste een aantal plays, maar uiteindelijk kon de Haagse QB  een receiver in de endzone vinden voor een touchdown. Om de score in hun voordeel te trekken besloten ze een normale play te lopen voor twee extra punten. De bal viel op deze play echter buiten bereik van de receiver. De reactie van de Giants aanval was vlot. Dankzij degelijk spel werd veel tijd van de klok gehaald, kreeg de verdediging de welverdiende rust en marcheerden de Giants onder leiding van QB #1 Bas het veld over. Zelf kon QB #1 Bas in totaal 26 yards oppakken, via de lucht vond hij WR #84 Rune twee keer voor in totaal 40 yards en een touchdown. De extra punt werd dit maal niet raak geschopt door kicker #31 Georg. De laatste plays van de wedstrijd wist Den Haag nog akelig dichtbij scoren te komen,. Echter, de Giants defense hield als vanouds stand. Met nog minder dan een minuut te gaan zetten de Raiders in op de tot dan toe succesvolle run game. De laatste yard bleek echter onoverbrugbaar en zonder timeouts was de tijd op voordat de Hagenezen nog punten op het bord konden schrijven.

De Giants zullen de rest van het seizoen het zonder #25 Bart moeten stellen, maar hebben vanmiddag bewezen dat te kunnen. Daarmee hebben de Giants de belangrijke Home Field Advantage in de play-offs (21 juni, Groningen) weten vast te leggen. De Giants maken het reguliere seizoen thuis af tegen Spijkenisse (24 mei, Groningen) en Amersfoort (7 juni, Groningen). Zet deze data in je agenda en kom het team aanmoedigen op hun weg naar de finale!

Wij wensen de Kleine Generaal een goede recovery.