Op zondag 21 juni speelden de Groningen Giants in de halve finale tegen de Den Haag Raiders ’99. De Raiders waren één van de twee teams die dit reguliere seizoen punten op het bord hadden kunnen zetten tegen de Giants, daarnaast hadden ze ook nog de overwinning voor het grijpen maar kwamen ze één yard te kort op het moment van het laatste fluitsignaal. De Raiders moesten dit keer afreizen naar Groningen omdat de Giants door alle overwinningen het thuisvoordeel had afgedwongen.

Na de cointoss kozen de Raiders er voor om de eerste helft te starten met de bal op de aanval. Het verhaal van het eerste kwart is heel makkelijk samen te vatten voor beide teams. De aanvallende units leken maar moeilijk hun zenuwen onder bedwang te kunnen houden en er werden veel foutjes gemaakt. Vaak resulteerden deze foutjes in penalties en het spel werd hierdoor flink vertraagd. In de eerste drive van de Giants offense verloren ze ook nog offensive lineman #57 Stephan Gerlach, die al jaren geldt als een anker in de defensive line van de Groningers, aan een vervelende blessure. Het uitvallen van Stephan leek de aanval van de Giants logischerwijs niet veel goed te doen. Het aantal yards bleef op twee runs na negatief gedurende het hele eerste kwart. Den Haag deed het niet veel beter, hoewel wel een aantal passes goed aankwamen. Het eerste kwart kwam ten einde met de Raiders aan de bal.

Het tweede kwart begon voor de Hagenezen (of is het Hagenaren) goed met een first down. Al snel daarna wist de Giants defense echter de opbouw van de drive in de kiem te smoren. Een lange bal op de wide receiver van Den Haag werd onderschept door cornerback (CB) #42 John Kamminga, die controle kreeg op de bal maar niet op de vloer onder zijn voeten waardoor hij met bal en al naar de grond gleed. In eerste instantie leek de offense iets te doen met dit momentum toen Quarterback (QB) #1 Bas Hilberdink zijn Wide Receiver (WR) #7 Emil ter Veld wist te vinden voor dertien yards. Helaas was de opleving van korte duur en twee plays later moest er alsnog gepunt worden. Den Haag leek ook iets meer ritme te krijgen in de wedstrijd en wist op de volgende drive grotere stukken grond over te nemen door de lucht, Free Safety (FS) #31 Georg Kramer en CB #42 John zorgden hierbij voor de tackles die voorkwamen dat er punten op het bord gezet konden worden. Weer verloor Den Haag de bal, dit keer was het Linebacker (LB) #27 Kirth ‘Trini’ Ramoutar die op een losgeschoten bal kon springen. Door penalties en gemiste passes moesten de Giants weer punten, dit keer werd de Haagse aanval binnen hun eigen tien yardline gezet. Hoewel er geen punten uit vloeiden waren de Giants langzaam de strijd om veldpositie naar zich toe aan het trekken. De laatste drive van de eerste helft leken de Giants de zenuwen van zich af te kunnen schudden maar het waren vooral foutjes op de defense die hen nieuwe first downs gaven en een kans op nog een late touchdown in de helft. Een pass interference voorkwam een touchdown van WR #84 Rune Heyden en ondanks de yards was er niet voldoende tijd over om de flag om te zetten in punten.

De tweede helft moest duidelijk anders, door beide teams werden te veel onnodige fouten gemaakt en verloren ze onnodig terrein. Het begon er op te lijken dat één van die foutjes uiteindelijk een team fataal zou worden in deze, tot noch toe, defensieve pot. Een goed opgebouwde drive werd opgebroken door een interception van Den Haag, de Giants begonnen de schijn tegen te krijgen. De defense hield echter stand, net als in eerdere wedstrijden in het seizoen konden zij de tegenstander onder controle houden om zo de aanval nog een keer de kans te geven op scoren. Een sack van Den Haag op QB #1 Bas zorgde er echter voor dat een lange run van Runningback #23 Van van den Berg en een defensive penalty niet genoeg waren om de eerste down te behalen. Voordat de tweede helft echter dezelfde vorm aan kon nemen als de eerste viel de fatale fout, tegen alle schijn in, bij de Den Haag Raiders ’99. Door druk van de defensive line, in de vorm van Defensive End (DE) #66 Lasse Benninga, en met hulp van LBs #35 Mikey Sachs en #39 Nathan Binnenmars, kon de Raiders QB #24 Cliff Dankers van de bal worden ontdaan. Defensive Tackle (DT) #77 Carlson Charles liet zijn (verborgen) snelheid zien door de bal van de grond op te scheppen en, ondanks een tik op zijn benen, voor 55 (!) yards naar de endzone te sprinten. Vlak voor de endzone wist een Raider hem nog in te halen maar ook met hem op de nek was het voor Carlson geen optie om niet te scoren. De Giants defense opende de score na meer dan twee kwarten en kicker #13 Frank Gerlach wist het extra punt te benutten. Kort daarna was de veldpositie ook nog profijtelijk genoeg om het been van Frank nog een keer te testen. Dit keer werd voor drie punten bijgeschreven op het scorebord. Een run van 37 yards voor de Raiders gaf hoop op scoren maar werd op het laatste nippertje tegengehouden door FS #31 Georg. Deze hoop werd de play daarna meteen weer ontnomen door diezelfde Georg die op een diepe bal de interception kon maken en hard naar de grond werd geholpen. De vonk kon niet echt overslaan naar de offense voor het einde van het derde kwart.

Na twee three-and-outs van beide teams was het de Giants aanval die als eerste een langere drive op wist te bouwen. Via WR #84 Rune kon een first down worden behaald en met een geweldige play call kwam hij kort daarop volledig vrij te staan in de endzone. Het was op dat moment voor QB #1 Bas geen kunst meer om de voorsprong uit te bouwen. De aansluitende PAT strandde bij holder #47 Alexander Kah door aanstormende Raiders. Den Haag zette nog één keer aan om punten op het bord te schrijven. De verdediging van de Giants begon meer ruimte te geven om yards te pakken, dit in de hoop dat er kon worden voorkomen dat deze yards in punten werden omgezet. Meer dan ooit werkte de verdediging als team om de yards beperkt te houden en de scoringskansen te ontnemen. Het resulteerde in een lange drive van de Raiders waarin yards langzaam maar zeker bij elkaar gesnoept werden maar uiteindelijk te kort kwamen op een fourth and goal. De Giants aanval had slechts één taak op dit moment en dat was tijd verbruiken zodat Den Haag geen kans meer kreeg om te stunten, tijd werd wel verbruikt maar een first down konden ze niet meer behalen. Om de hatelijke nul van het bord te halen kozen de Raiders er op het einde voor om een fieldgoal te proberen, een goede kick door het midden kwam net iets te kort om ook daadwerkelijk punten te geven en de Giants namen de bal nog één keer in de hand om de wedstrijd af te sluiten met een QB-kneel.

De halve finale werd, net als alle andere wedstrijden dit seizoen, gewonnen van Den Haag. De Giants spelen de finale op 4 juli in Amsterdam tijden het finaleweekend van de AFBN. Fans van de Giants kunnen samen met de Giants meereizen naar Amsterdam! Voor slechts vijf euro heb je dan de reis in de bus (normaal €7,50) en entree tot het sportpark (normaal €3,75), dus doe je voordeel vandaag nog en meld je voor donderdag 2 juli aan bij de secretaris! Voor de volledige finaledag experience lunch je natuurlijk mee met de Giants bij Sportcafé de Groote Griet, om 13:00u en voor slechts €5,-. Meld je hiervoor aan via het facebook-evenement. De echte diehard fans, de vrienden van de Giants, ervaren al het bovenstaande GRATIS! Wordt daarom vandaag nog Vriend van de Giants!