Na een aantal jaren zonder jeugdteam was het afgelopen zondag aan de Groningen Giants Cubs om het hoge noorden te representeren op de American Football velden van Nederland. Met gezonde spanning werd de reis naar Amersfoort ondernomen. Eenmaal hier werden werden de Groningen Giants Cubs, onder leiding van coach Nico Koster en teammanager Geert Hofman, gastvrij onthaald door de Untouchables. Ook was de nieuwe kleding daar al gearriveerd. Na een goede warming up en een laatste motiverende speech van de coaches werd het speelveld betreden.

De start van de wedstrijd begon verbazend goed. De Cubs hadden goed gestudeerd en iedereen wist wat er van hem werd verwacht. Wat in de trainingen vaak een probleem was ging nu goed. Het vangen van de football was geen enkel probleem. Het spel ging gelijk op en Amersfoort moest zich zichtbaar aanpassen aan de speelstijl van de Giants, een teken dat de tegenstander moeite had met de wedstrijd. Het was dan ook niet verbazend, en een groot compliment voor de Giants defense, dat aan het einde van het eerste kwart beide teams niet tot scoren zijn gekomen. De aanpassingen van Amersfoort begonnen in het tweede kwart uiteindelijk toch zijn vruchten af te werpen. De snelle wendbare spelers van de tegenstander werden vaker gezocht, en gevonden, door de aanval van Amersfoort en het gebrek aan ervaring en wedstrijdritme ging de Giants nu parten spelen. Voor het einde van de eerste helft konden de Untouchables hierdoor maar liefst vier maal de endzone kunnen vinden. De verdediging kon bij de helft van die touchdowns nog wel de PAT voorkomen. Zo stond het bij rust 00 – 26 in het voordeel van de Amersfoort Untouchables.

In de rust was er een moment om ook voor de Giants weer de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De eerste wedstrijd was helemaal nog niet verloren en in het eerste kwart had het team immers laten zien op dit niveau mee te kunnen. Een kwartier en een motiverende speech van de coach later stormden de Giants dan ook weer het veld op en onmiddelijk was het duidelijk dat er weer een team stond. Een team waar Amersfoort moeite mee kreeg. Door het eigen spel te spelen was het mogelijk om gestaag de eigen yards te pakken en daardoor ook de tegenstander onder druk te zetten. Ook op de verdediging werd de druk verhoogd. Dit met geweldig resultaat. De quarterback van Amersfoort kwam onder druk te staan en moest gooien voordat hij daar klaar voor was.
De Blitz werd ge├»ntroduceerd en wierp zijn vruchten af. De QB van Amersfoort kwam onder druk en moest gooien. Free safety #39 Rudi ‘Sticky Fingers’ van Driezum onderschepte de bal op eigen helft en kon ongehinderd zijn eerste interception omzetten in de eerste touchdown van dit seizoen. Ondanks de gemiste PAT was duidelijk dat de Giants zich nog niet gewonnen gaven en het derde kwart was dan ook stevig in handen van de Groninger cubs. American Football duurt echter vier kwarten, en dat zijn vier heel vermoeiende kwarten. Amersfoort begon de controle steeds meer terug te krijgen en kon door een paar goed uitgevoerde runs de wedstrijd op slot gooien. Tegen de tijd dat het eindsignaal klonk was het 06 – 39 in het voordeel van de Keistedelingen.

De cubs mogen met deze prestatie erg trots zijn op zichzelf. Het fundament staat als een huis en kan mee op het niveau van de competitie in Nederland. Zoals bij elke wedstrijd zijn er een hoop dingen die mee worden genomen voor de nabije toekomst, maar alles wijst er op dat het een heel mooi seizoen gaat worden.

Voor meer informatie over het Groningen Giants Cubs team (zoals uitslagen, standen en schema) zie de teampagina van de Cubs.